Levent, hastasına “cahil” diyen öğrencisi ile konuşurlarken hastaların şartlarının iyi olmadığını söylüyor. Öğrencisi “bizim şartlarımız da kolay değil hocam” ifadesinden sonra Levent, şartların zor olduğu aklına gelmesinde Atatürk fotoğrafını göstererek “arkamdaki adamı düşün” diyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Şam’a sürgüne gittiğinde yanında bulunan Lütfi Müfit Özdeş ile aralarında geçen diyalogdan bahsediyor. Lütfi Müfit Özdeş, “bu halk için mi hürriyeti getireceğiz” sorusu üzerine Atatürk’ün “onları bu sefalete mahkum eden şartları biz değiştirmeyeceğiz de kim değiştirecek” ifadesini aktarıyor. Sonuç olarak da bilgisayarından Atatürk’ün etrafında yüzü gülen insanların olduğu fotoğrafları göstererek “bunun için değmez mi” diyor. Ülkemizin “enteresan bir memleket” olduğunu söyleyen Levent, “köylü dediğin Aşık Veysel çıkabilir” cümlesini kuruyor.
Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdulhamid döneminde harp okulundan mezun olduktan sonra Şam’a 5. Ordu’ya tayin edilir. Tarihçiler okul zamanlarında siyasi faaliyetlere karıştığı nedeniyle bunun bir sürgün olduğunu ifade ederler. Lütfi Müfit Özdeş ve Ali Fuat Cebesoy yanındadır. Şam bölgesinde görev yaparken halkın durumu İstanbul’dan göründüğü gibi olmadığına, sefalet içerisinde olduğunu gördüklerinde dizide bahsi geçen diyaloglara benzer bir konuşma geçmiş olması muhakkak. Bu konuda Atatürk’ün arkadaşlarının hatıratlarında detaylar bulunabiliyor.
Ayrıca Havran’daki isyanı bastırmak için gittiklerinde halkın durumunu anlatıldığı 2013 Eylül ayında History Studies dergisinde yayınlanan “Atatürk’ün Okul, Silah ve Dava Arkadaşı Miralay Lütfi Müfit Özdeş: Hayatı ve Askerî-Siyasî Faaliyetleri” başlıklı makalede derginin 126. sayfasında şu satırlar bulunmaktadır:
Vergi tahsili esnasında köylülerin maruz kaldığı muamele ve duçar oldukları mezalim kayda değerdir. Bu vakıa Müfit Özdeş ve Mustafa Kemal’e Osmanlı İmparatorluğu denilen kağşamış sefaletin iç yüzünü bir köşesinden göstermesi açısından oldukça mühimdir. Esasında Havran bölgesi imparatorluk sathında bu tür yağma ve tedib harekâtının yürütüldüğü sahalardan yalnızca bir tanesidir.
Bir yanıt yazın