Kızıl Goncalar Karakter Analizi

yazar:

kategori:

Kızıl Goncalar güçlü bir kadro ile yayına başladı. Bununla birlikte karakterlerin açıktan belirli grupları temsil ediyor olması dikkat çekiciydi. Diziye ait Fox TV’nin sitesindeki oyuncu tanıtım sayfasında bu kimlikler belirtildiği gibi resimlerde karakterlerin iç dünyası hakkında fikir vermesi açısından fotoğrafları da buna göre seçildiği görülüyor. Kızıl Goncalar karakter analizini aşağıda bulabilirsiniz.

Levent (Seküler Atatürkçü): Psikiyatr profesörü olan Levent, dizide seküler Atatürkçü kimliği verilmiş. Birinci bölümde Atatürk’ün hayatından anekdot paylaşması ve Atatürk gibi olmak gerektiğini ifade etmesi bu kimliğe ait kodlar olduğunu ifade edebilirim. Seküler düşünceye destek olarak “aile dizimi, nefes terapisti” gibi kavramlara da açıktan eleştiri getiriyor. Kızıl Goncalar dizisinde Levent karakterini Özcan Deniz canlandırıyor.

Meryem (Ahlaklı müslüman): 14 yaşında evlendirilmiş ve bu yaştan sonra çocuk sahibi olmuş bir kadın. Eşi Naim’in Fâniler tarikatına bağlı bir mürid olması sebebiyle hayatını bu eksende yaşıyor. Dizinin sitesinde “İslam güzel ahlaktır” prensibine bağlı ev işlerinde maharetli bir kadın olarak ifade edilmiş. Evlendiği yaştaki kızının kendisi ile aynı kaderi yaşamasını istemiyor. Özgü Namal dizide Meryem karakteri ile karşımıza çıkıyor.

Suavi (Kemalist): Dizide “28 Şubatçı rektör” olarak geçiyor. Levent’in babası. Faniler tarikatı için “çok gericiydi, alamadık önlerini, sardılar her yeri” cümlesini kullanması 28 Şubat zihniyetinin cemaatlare ve tarikatlara bakışını gösteren bir metafor olarak karşımıza çıkıyor. Hastalığından dolayı zavallı muamelesi gördüğünü düşünerek bakıcısını kovması, “kimseye yalvarmam, dimdik ve yaşadığım gibi” sözleri ile 28 Şubat zihniyetinin hala güçlü olduğunu ifade ederken 28 Şubat komutanlarının hapse girmesiyle atılan “28 Şubat’ın ‘kudretli’ komutanları” manşetini akla getiriyor. Dizide Suavi karakterini Şerif Erol canlandırıyor.

Hande (Liberal): Suavi’nin kızı ve Levent’in kız kardeşi olan Hande, babası tarafından “vatan haini yetmez ama evetçi” olarak kodlanmış. Dizide liberal görüşlere sahip fikirler ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca gazeteci kimliği de bulunuyor. Hande karakterini Duygu Sarışın canlandırıyor.

Cüneyd (Veli veya Deli): Tarikat çevresinde bazı sırlara vakıf, görevli bir veli gibi görürlerken, Levent’in görüşüne göre gözlem altında tutulması gereken bir kişi olarak görülüyor. Medrese ilimlerinin yanında batılı filozof ve yazarları da okuduğu anlaşılıyor. Kendisini yaptığı şeylerin başkası tarafından anlaşılamayacağına inanıyor. Cüneyd karakterini Mert Yazıcıoğlu canlandırıyor.

Sadi Hüdayi (Tarikatın sözcüsü): Efendi hazretleri ile görüşebilen Fâniler ismindeki tarikatın önünde görünen kişisi. Tarikatın dış dünya ile bağını sağladığı gibi tarikat-bürokrasi ilişkilerine dair ip uçlarını resmediyor. Karakteri Erkan Avcı oynuyor.

Birgül (Feminist müslüman): Daha önce Fâniler tarikatının medreselerinde eğitim alırken ayrılan ve resmi eğitim alarak İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen olan bir kadın. Naim’in kız kardeşi. Naim, tarikattan ayrılmasından dolayı “kafir” olarak nitelendiriyor. İnternet sitesinde “modern müslüman” olarak ifade ediliyor. Ayrıca eğitimini ve mesleğini eline almasını Levent’in eşi Beste’nin bursu ile tamamladığını görüyoruz. Birgül karakterini Sitare Akbaş oynuyor.

Naim (Mürid): Fâniler tarikatına bağlı bir mürid olan Naim, hayatını bu çerçevede yaşıyor. Her hangi bir becerisinin olmamasından dolayı belirli bir mesleği yok. Bu açıdan tam sadakatle tarikata bağlanmış bir mürid olarak karşımıza çıkıyor. “Tarikat ne derse doğrudur” ekseninde bir hayat yaşıyor. Bunun yansıması olarak, her zaman kendini günahkar ve hatalı gören bir profil ile karşımıza çıkıyor. Karakter Mert Turak ile canlanıyor.

Seçkin (Apolitik): Belirli bir yere bağı olmayan, serbest takılan bir profil çiziyor. Motor kullanması, Japon borsasını takip etmesi, evliliği ölüm olarak görmesi bu profilin yansımaları olarak görülüyor. İnternet sitesinde “metaryalist” bir bakış açısına sahip olduğu ifade edilmiş. Tuğrul Tülek ile Seçkin karakteri hayat buluyor.

Beste (Seküler): Seküler hayat ile geleneksel hayat arasında sıkışmış, çıkış arayan bir kadın olarak karşımıza çıkıyor. Eşi Levent ile sürekli kavga ediyor, kızının yanında görünmekle birlikte kızını sevmediğini ifade ediyor. Sıkışmış bu hayat içerisinden kurtulmak için Almanya’ya gitme planları yapıyor. Beste karakterini Hazal Türesan canlandırıyor.

Zeynep (Tarikat üyesi bir ailenin kızı): Eğitimini medreselerde almış, bunun yanında Matematik bilgisi olan 14 yaşında bir kız. Babası Naim, hafız olmasını isterken, annesi Meryem bu hayattan kurtulmasını, halası Birgül gibi hayatı olmasını istiyor. Tarikatın da Zeynep için farklı bir planı olduğu görülüyor. Kendisi ise okuma hayalleri kuruyor. Karakteri Mina Demirtaş oynuyor.

Mira (Seküler bir ailenin kızı): Özel okulda okuyan başarıyı çok önemseyen bir kız. Bir yanlıştan dolayı geri kaldığında sinir krizleri geçirebilecek seviyede bir hırsa sahip. Babası Levent ile arası iyi değil, annesi Beste’yi kendisine daha yakın hissediyor. Mira’yı Esma Yılmaz oynuyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir