Kızıl Goncalar Üçüncü Bölüm: Evrendeki her etkiye karşılık eşit büyüklükte ve zıt bir tepki vardır

yazar:

kategori:

Kızıl Goncalar Üçüncü Bölüm yayın durdurma yasakları sonrası 22 Ocak 2024 tarihinde Fox TV’de yayınlandı. Bu bölümde Zeynep’in evlendirilme ihtimaline karşı ifadesinin alınması için karakola götürülmesi ve ardından Suavi’nin telefonuyla ifadesi alınmadan serbest bırakılması olayına şahit oluyoruz. Bunun yanında Zeynep ile Cüneyd’i yakınlaştırıp Cüneyd’in evliliği istemesi sağlanıyor. Hande mesleğine güçlü bir haberle dönmenin planlarını yaparken Levent ile Cüneyd birbirlerine soru sormaya devam ediyor. Bölüm Cüneyd’in nişan merasimi ile sona eriyor.

Evrendeki her etkiye karşılık eşit büyüklükte ve zıt bir tepki vardır

Üçüncü bölüm aşağıdaki söz ile başlıyor:

Evrendeki her etkiye karşılık eşit büyüklükte ve zıt bir tepki vardır.

Isaac Newton

Newton’un üçüncü yasası olan etki-tepki yasası olarak geçen bu kanun Newton’un Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri kitabında şu şekilde geçmektedir:

YASA III
Her eyleme/etkiye her zaman karşıt olan eşit bir tepki vardır; ya da, iki cismin birbiri üzerindeki karşılıklı eylemleri her zaman eşittir, ve aykırı parçalara yöneliktir.

Aziz Yardımlı çevirisi İdea Yayınevi 1998 baskısından

Toplumsal anlamda etki-tepki yasasını şu şekilde okuyabiliriz. Ortaya konan fikirlerin eyleme dönüşme aşamasında bir etki oluşturduğunu görebiliriz. Bu etkiye karşılık her zaman bir tepki de olacaktır. Newton’un üçüncü yasasına göre etki ile tepki her zaman eşittir. Yani kütleler farklı olsa da etkinin kuvveti ile tepkinin kuvveti aynıdır. Newton etki-tepki sonucu bir devimin (hareketin) ortaya çıktığını belirtiyor. Kütlenin etkisini harekette görüyoruz.

TANIM II
Devimin (Hareketin) niceliği onun özdeğin (maddenin) birarada hız ve niceliğinden doğan ölçüsüdür.

Aziz Yardımlı çevirisi İdea Yayınevi 1998 baskısından

Buradan hareketle aynı kitapta Aziz Yardımlı’nın önsözünde alıntıladığı Newton’dan bir asır önce yaşamış Alman gök bilimci Kepler’in kütleçekimi hakkındaki şu ifadesiyle konuyu diziye bağlayabiliriz:

Eğer iki taş evrende üçüncü bir yakın cismin etkisinin dışında herhangi bir yerde birbirlerinin yakınına koyulacak olursa, bu taşlar, iki manyetik cismin tarzında, ara bir konumda buluşacaklar, her biri ötekine onun ağırlığı ile orantılı olarak yaklaşacaktır.

İdea Yayınevi 1998 baskısı Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri kitabındaki Aziz Yardımlı’nın önsözünden

Newton’un hareket yasaları Kepler’in yasaları ile bağlantılı olduğu bilinir. Kepler’in kütleçekimi ile ifade ettiği yasa ile Newton’un üçüncü yasası ilişkilidir. Dizinin genel konusu itibariyle etki-tepki yasasının ilişkili olduğunu görebiliriz. Bu yasanın arka planını oluşturan Kepler’in kabulünden hareketle aynı zemindeki iki farklı grup, üçüncü bir grubun etkisinde kalmadığı sürece birbirlerine yakınlaşması muhtemeldir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir